Skip to main content

In de bijzondere pilot “Van Offside naar Inside” krijgen vaders en dochters in Rotterdam Noord, West en Blijdorp de kans om kennis te maken met voetbal. Vaders met dochters van 6 t/m 12 jaar kunnen zich opgeven voor ons voetbalprogramma, waarin de dochters voetbaltraining krijgen van professionele trainers en de vaders inzicht krijgen in wat er allemaal komt kijken bij de begeleiding van een voetballende dochter.

Stichting ‘me & society’ en Dona Daria worden ondersteund door de voetbalverenigingen Rotterdam United, RVV Blijdorp en voetbalacademie Secuur Soccer Academy om deze pilot vorm te geven, waarin plaats is voor vijftien vaders en hun dochters. Daarnaast werken wij samen met Sportbedrijf Rotterdam, SOL (Samen Ondernemend Leren), Basisschool Juliana van Stolberg, TOS (Thuis Op Straat) en WMO Radar. De gemeente Rotterdam ondersteunt het initiatief ‘Van Offside naar Inside’ omdat het past in haar beleid meer kinderen in Rotterdam aan het bewegen te krijgen.

In samenwerking met SOL (Samen Ondernemend Leren) en Basisschool Juliana van Stolberg hebben we onze krachten en expertise gebundeld en een groter bereik kunnen realiseren. Er zijn hierdoor in Rotterdam Noord twee meidengroepen gevormd die wekelijks een voetbalclinic volgen. Het gaat om het Koningsveldeplein in het Liskwartier en Buurthuis Mozaïk in het Oude Noorden. Nu komt het er nog op aan de vaders actiever te betrekken bij het gebeuren. Tot nu toe hebben wij een klein aantal vaders mogen verwelkomen tijdens een clinic in de wijk of een training bij de voetbalclub, maar helaas is er (nog) geen structurele vaderbetrokkenheid bij ‘Van Offside Naar Inside’. Om de tegenvallende opkomst van de vaders te vergroten zijn er extra activiteiten georganiseerd, namelijk de Dochter & Vader Voetbal Challenge.

De Dochter & Vader Voetbal Challenge activiteiten zijn uitstekend en uiterst zorgvuldig gepromoot met behulp van onze samenwerkingspartners. We hebben gekozen voor een indooractiviteit zodat de deelnemers beschut waren tegen eventuele regen en kou. De bedoeling was dat dochter en vader als koppel verschillende voetbaloefeningen doen waarbij het koppel met de meeste punten een prijs kon winnen. Vanuit die insteek heb ik Jongerenmakelaar Sport Josef benaderd en gevraagd wat Excelsior hierin zou kunnen betekenen voor ons.

We zijn erg blij en dankbaar dat Excelsior onze activiteiten heeft gesponsord met toegangskaarten voor de play offs van het vrouwenvoetbal voor ELKE deelnemer! De deelnemers waren heel erg enthousiast over hun prijs. Het doorbrengen van quality time van dochter en vader tijdens een vrouwenvoetbalwedstrijd zal er hopelijk ook toe bijdragen dat de vaders inzien wat de meerwaarde is van hun structurele betrokkenheid bij de voetbalactiviteit van hun dochter.

Op woensdag 11 december van 13.00-14.00 uur was in de gymzaal aan de Meidoornstraat 55 de  Dochter & Vader Voetbal Challenge voor de deelnemers die wekelijks een voetbalclinic volgen bij De Mozaïek. Er waren 3 meiden aanwezig zonder vader waarvan er van 2 meiden wel een vaderfiguur was meegekomen, namelijk een oom en een grote broer. Het andere meisje had haar tweelingbroer meegenomen. Twee moeders en 1 oma waren wel aanwezig. De training werd gegeven door een voetbaltrainer van onze projectgroep met ondersteuning van vrijwillig voetbaltrainer Mocco Rollings. Nadat iedereen was voorgesteld werd de bedoeling van de activiteit uitgelegd en gingen de deelnemers aan de slag. Er waren een viertal aantal oefeningen uitgezet namelijk 2 soorten voetbalbowling, goalschieten en aan het einde natuurlijk een partij. Uiteraard was er ook tijd voor een drankje en een snack. Het was een geslaagde activiteit met een goede sfeer.

Op woensdag 18 december van 13.00-14.00 uur was in de gymzaal aan de Vrijenbansestraat 48 de  Dochter & Vader Voetbal Challenge voor de deelnemers die wekelijks een voetbalclinic volgen bij Het Koningsveldeplein. Hierbij waren 4 meiden aanwezig waarvan er helaas slechts 1 met vader. De training werd gegeven door de vaste trainer Garry Ilina van de voetbalclinic van Koningsveldeplein met ondersteuning van vrijwiller voetbaltrainer Mocco Rollings en de gymdocente van Basisschool Juliana van Stolberg. Nadat iedereen was voorgesteld werd de bedoeling van de activiteit uitgelegd en gingen de deelnemers aan de slag. Er waren een viertal aantal oefeningen uitgezet namelijk 2 soorten voetbalbowling, goalschieten en aan het einde natuurlijk een partij. Uiteraard was er ook tijd voor een drankje en een snack. Het was een geslaagde activiteit met een goede sfeer.

Samantha Dongor, projectleider