Skip to main content

Vandaag is het internationale vrouwendag. Op deze dag staan we wereldwijd stil bij de rechten van vrouwen. Vrouwen en mannen in hebben in Nederland in theorie dezelfde rechten, maar hun positie is vaak niet gelijk. Op veel gebieden is sprake van een achterstand van vrouwen. Vrouwen nemen minder deel aan de arbeidsmarkt en de beloning van werk is niet gelijk. Ook de verdeling van zorgtaken is niet in balans. Meer vrouwen dan mannen worden in Nederland door hun partner mishandeld. Dat we allemaal vooroordelen hebben over wat mannelijk en vrouwelijk is en wie wat voor rol heeft in de maatschappij draagt daaraan bij.

Gisteren kwamen een aantal vrouwen uit ons project Connect digitaal bijeen om in het kader van internationale vrouwendag te praten over vrouwen die hen inspireren. Twee dames vertelden een mooi verhaal over hun moeder, die in moeilijke situaties als oorlog en armoede altijd sterk bleef en iedereen verwelkomde in haar huis en hielp. De beide moeders worden blijvend geëerd, omdat er respectievelijk een stichting en een school naar ze vernoemd is.

Ook andere sterke vrouwen zijn inspiratiebron voor onze Connect vrouwen. Zoals 3 vrouwen die na de vreselijke brand in de Bazar de la Charité in Frankrijk in opstand zijn gekomen voor vrouwenrechten. En Rosa Parks, die in Amerika hard heeft gestreden voor de rechten van zwarte vrouwen.

En natuurlijk zijn al onze vrouwelijke (en mannelijke, maar het gaat nu even over de vrouwen 😉 ) sleutelpersonen van Connect inspirerende, sterke vrouwen!!