Skip to main content

Stichting Vluchteling organiseert in het weekend van 18 en 19 juni de dertiende editie van de Nacht van de Vluchteling. In zes steden lopen duizenden deelnemers een nachtelijke wandeltocht om samen zoveel mogelijk geld op te halen voor acute noodhulp en op een positieve manier aandacht te vragen voor mensen die op de vlucht zijn voor oorlog en geweld.

Voor het zevende jaar op rij stijgt het aantal vluchtelingen wereldwijd: 82,4 miljoen mensen. Nog nooit waren zo veel mensen op de vlucht voor oorlog, conflicten en onderdrukking.

Door mee te lopen met de Nacht van de Vluchteling kun je vluchtelingen helpen door je te laten sponsoren. Hoe meer geld je ophaalt, hoe meer noodhulp er geboden kan worden. In voorgaande edities van de Nacht van de Vluchteling heeft elke loper maar liefst 15 vluchtelingen geholpen! Hoe geweldig is dat?

Al sinds 2010 organiseert Stichting Vluchteling één keer per jaar de Nacht van de Vluchteling. Duizenden deelnemers zamelen met deze wandeltocht geld in voor noodhulp aan vluchtelingen wereldwijd. Het is een nacht vol saamhorigheid, pittige kilometers en mooie ontmoetingen.

Nacht van de Vluchteling 2021

In het weekend van 18-19 september liepen in totaal 2.400 mensen 40 kilometer in zes verschillende steden. Zij liepen niet alleen om geld op te halen, maar ook om solidair te zijn met de 82,4 miljoen mensen die wereldwijd op de vlucht zijn. In totaal is er ruim 965.000 euro opgehaald, een recordbedrag per deelnemer!

Waarvoor wordt er gelopen?

Ieder jaar wordt na de Nacht van de Vluchteling besloten waar de opgehaalde euro’s het hardst nodig zijn. Met het geld van editie 2021 kon een cashnoodhulpproject voor gezinnen in Afghanistan gefinancieerd worden, een mobiele gezondheidskliniek in Irak draaiende gehouden worden, mensen op de vlucht in Venezuela medische hulp geboden worden en er kon geïnvesteerd worden in o.a. het bestrijden van ondervoeding in het door geweld en honger geteisterde Burkina Faso. Wil je meer weten over hoe het sponsorgeld van de Nacht de afgelopen jaren is ingezet? Kijk dan op deze pagina.

Nacht van de Vluchteling 2022

Normaliter wordt er van stad naar stad gelopen. Vanwege de aanhoudende onzekerheid rondom de coronamaatregelen voor evenementen is dat helaas ook voor dit jaar nog een te groot risico. Gelukkig wordt er in steden gelopen die allen mooie routes te bieden hebben. Er worden zes 40 kilometer routes georganiseerd die starten en eindigen in dezelfde stad: Rotterdam, Amsterdam, Utrecht, Nijmegen, Den Haag en Tilburg. De route begint om 00:00 uur ’s nachts.

In de vier steden Rotterdam, Amsterdam, Utrecht en Nijmegen wordt ook een 20 kilometer avondroute georganiseerd. Deze deelnemers beginnen op 18 juni om 19:00 uur aan hun route.

Naast dat de Nacht een bijzondere beleving is waarbij wordt stilgestaan bij die vele miljoenen mensen op de vlucht, is het ook een fondsenwervend evenement. Voor de 40 kilometer route is het streefbedrag 250 euro en bij de 20 kilometer route is dit een streefbedrag van 100 euro. Het door jou opgehaalde geld komt rechtstreeks terecht bij hulpprojecten voor vluchtelingen.

Route Rotterdam

De 20 kilometer route in Rotterdam is al vol. In de nacht van zaterdag 18 op zondag 19 juni start – en finisht de 40 kilometer route in de Centrale Bibliotheek in Rotterdam. Op de route zijn er vier rustlocaties waar deelnemers worden ontvangen door onze vrijwilligers voor een kop koffie of thee en het Rode Kruis voor de EHBO.

Hieronder vind je de concept route voor de 40 kilometer route in Rotterdam. Hier kunnen nog (kleine) veranderingen in komen door o.a. vergunningsaanvragen en geplande werkzaamheden in en rondom Rotterdam. Eind mei/begin juni is de route definitief en wordt ook een document toegevoegd met de uitgeschreven route die handig is om bij de hand te hebben voor tijdens het lopen. De route wordt ook voorzien van routeborden en pijlen. Je checkt de actuele route op https://www.nachtvandevluchteling.nl/route/rotterdam40.

 

 

Direct opgeven? Dat doe je hier: https://www.nachtvandevluchteling.nl/routes/actie-starten

Meer informatie? Die vind je hier: https://www.nachtvandevluchteling.nl/

 

Bron: Nacht van de Vluchteling