Skip to main content

Het aantal mensen dat op de vlucht is voor oorlog, geweld en onderdrukking is het hoogste aantal ooit; 79,5 miljoen mannen, vrouwen en kinderen. 1 op de 100 mensen wereldwijd is op de vlucht. Stichting Vluchteling biedt als noodhulporganisatie sinds 1976 wereldwijd hulp aan vluchtelingen en ontheemden. Bij acute nood bieden zij levensreddende noodhulp als medische zorg, voedsel en schoon water. Maar ook bij langdurige humanitaire crises kunnen mensen op de stichting rekenen, bijvoorbeeld met onderwijs.

Stichting Vluchteling organiseert een nachtelijke sponsorloop om aandacht te vragen voor thema. Dit jaar doen ze dit al voor de twaalfde keer. Ze willen met elkaar de nacht doorlopen om zo op een positieve manier aandacht te vragen voor vluchtelingen en zoveel mogelijk geld in te zamelen voor noodhulp waar ook ter wereld.

In 2020 was er vanwege Corona een aangepast programma. Zo kon je via een app de alternatieve Nacht van de Vluchteling lopen. Op ieders eigen favoriete plek in Nederland liepen 5.000 deelnemers een zelfgekozen aantal gesponsorde kilometers. Tijdens het lopen werd de route en het afgelegde aantal kilometers bijgehouden en opgeslagen.

Aangezien het kabinet nu coronamaatregelen langzaam loslaat, is er weer meer ruimte voor de originele sponsorloop. Dit betekent dat er 150 extra plekken per route vrij zijn gekomen.

Belangrijkste sponsorloop

De Nacht van de Vluchteling is het belangrijkste evenement van Stichting Vluchteling. Tijdens de eerste editie in 2010 deden 450 deelnemers mee, inmiddels is de Nacht van de Vluchteling uitgegroeid tot een evenement van formaat. Tijdens de 2018 editie hebben de 5.200 deelnemers een recordbedrag van ruim 1,6 miljoen euro opgehaald. In 2019 liepen er maar liefst 5676 lopers mee. Ook zij haalden gezamenlijk rond de 1,6 miljoen euro op.

De opbrengst van de Nacht van de Vluchteling 2019 is verdeeld onder hulpprojecten in Griekenland, Myanmar, Bangladesh, Thailand, Irak, Oeganda en Kenia. Zo bieden we levensreddende medische zorg in Bangladesh, geestelijke gezondheidszorg op de Griekse eilanden en voedselbonnen aan vluchtelingen in Kenia. Lopers en sponsors: ontzettend bedankt! Wil je meer weten over de bestedingen?

Routes in 6 grote steden

In zes steden lopen in het weekend van 11 op 12 september honderden deelnemers de nachtelijke routes.
De pittige, maar onvergetelijke nachtelijke routes van 40 kilometer worden georganiseerd in Den Haag, Haarlem, Arnhem, Tilburg, Utrecht en Rotterdam.

Dit jaar geldt er een sponsorbijdrage; bij het ophalen van € 250,00 per deelnemer ben je verzekerd van een startbewijs. Je hebt tot september de tijd om dit bedrag bij elkaar gesponsord te krijgen. En meer mag altijd natuurlijk! Zodra je staat inschreven en je hebt minimaal 250 euro opgehaald, ben je gegarandeerd van je persoonlijke startbewijs.

Met elkaar lopen ze de nacht door om op een positieve manier aandacht te vragen voor vluchtelingen en zoveel mogelijk geld in te zamelen voor noodhulp waar ook ter wereld. Het aantal startbewijzen is beperkt, dus schrijf je snel in! Aanmelden kan via www.nachtvandevluchteling.nl.

Het startschot klinkt om precies middernacht.

Foto: Nacht van de Vluchteling