Skip to main content

Een theaterstuk over vrouwelijke genitale verminking

 

Datum: 10 maart 2022
Tijd: 15.00 – 17.00 uur
Locatie: Online via link of fysiek in bibliotheektheater Rotterdam, Hoogstraat 110

Op 8 maart is het Internationale Vrouwendag. Een dag om stil te staan bij de rechten van vrouwen en de schadelijke praktijken waar ze mee te maken krijgen.

Eén van die schadelijke praktijken is vrouwelijke genitale verminking (VGV). Naar schatting zijn er in Nederland 41.000 vrouwen besneden en nog steeds lopen meisjes het risico op meisjesbesnijdenis. Om dit thema bespreekbaar te maken onder jongeren is de theatervoorstelling Hechting ontwikkeld met ervaringsdeskundige sleutelpersonen.

Het bereiken van jongeren is een belangrijke pijler in de aanpak van schadelijke traditionele praktijken in de gemeente Rotterdam en Den Haag. Denk aan onderwerpen als keuzevrijheid, eergerelateerd geweld, online seksueel geweld en vrouwelijke genitale verminking.

Met ‘Hechting’ hebben we een tool in handen waarmee ervaringsdeskundige acteurs door middel van theater dit moeilijke onderwerp op een laagdrempelige manier bespreekbaar maken. We geven hiermee jongeren, nieuwkomers en (toekomstige) professionals tools om woorden te vinden als het nodig is en hen te informeren en mocht het nodig zijn te verwijzen/begeleiden naar hulp.

Wij zijn verheugd dat we naast live theatervoorstellingen nu ook een verfilming van ‘Hechting’ hebben gemaakt. Hiermee kunnen ook andere scholen, (zelf)organisaties en andere gemeenten gebruik maken van ‘Hechting’. Eén van de meest schrijnende en moeilijke onderwerpen, vrouwelijke genitale verminking, maken we hierdoor meer zichtbaar en beter bespreekbaar.

De verfilming van “Hechting” wordt op 10 maart 2022 gelanceerd door de gemeente Rotterdam en GGD Haaglanden i.s.m. het CJG Rotterdam Rijnmond en Stichting Me & Society.

We willen dit graag samen met u doen en met iedereen die hieraan heeft meegewerkt. Daarom bent u van harte uitgenodigd om samen met ons de verfilming te bekijken en deel te nemen aan het nagesprek. Ook kunt u kennismaken met de ervaringsdeskundige acteurs en de sleutelpersonen die hier de belangrijkste rol in spelen.

Na afloop is er informatie beschikbaar voor scholen en andere geïnteresseerde organisaties en gemeenten over het gebruik van de film.

Aanmelden

U kunt zich via onderstaande link aanmelden. U kunt hier een keuze maken tussen live op locatie of online aanwezigheid.

https://www.formdesk.com/ggdhaaglanden/filmlanceringhechting

Wij zien u graag op 10 maart live op locatie of online.

Ps. Mocht u zich al eerder hebben aangemeld, dan vragen we u om zich nogmaals aan te melden zodat u de juiste bevestiging en eventueel link ontvangt.