Skip to main content

Zie je mij, zie je mij echt

Ik heb het niet over mijn kleur, want dat is niet wie ik ben

Zie je mij, zie je mij echt

Of hou je je vast aan het beeld dat je op eerste gezicht hebt geschetst

 

Na een korte, intensieve repetitieperiode speelden onze acteurs afgelopen week de eerste voorstelling ‘Black Out’ bij CVO Accent.

Black Out is onze nieuwste confrontatietheatervoorstelling waarmee we racisme en discriminatie bespreekbaar willen maken. Door het vertellen van persoonlijke verhalen van de acteurs en de link te leggen naar het slavernij- en koloniale verleden, wordt de kijker geconfronteerd met haar/zijn eigen vooroordelen en (gebrek aan) kennis. In een open dialoog, aansluitend aan de voorstelling, wordt dieper ingegaan op de ervaringen van de kijker zelf. Doel is om tot meer begrip en empathie te komen voor elkaars verhaal en tevens bewustwording te creëren van eigen vooroordelen.

De verhalen uit de voorstelling waren, helaas, erg herkenbaar voor zowel leerlingen als de lerares. Zij vertelde dat ze op haar 19e besloot om een hoofddoek te gaan dragen en dat ze sindsdien heel anders behandeld wordt.

“Mensen denken dat je dommer bent, de taal slecht spreekt of bent gedwongen om een hoofddoek te dragen”.

Het ergste was nog dat ze werd ontslagen bij haar baan in een winkel in het centrum van Rotterdam, met als reden dat ze niet wisten hoe de klanten zouden reageren op een verkoopster met een hoofddoek.

Maar ook de jongeren kunnen veel voorbeelden noemen. “Ga terug naar je eigen land”, een zin die de acteur meermaals te horen heeft gekregen, is niet onbekend voor een aantal leerlingen. Ook zij horen dit vaker, ondanks dat ze in Nederland zijn geboren. Iemands broer werd uit het niets “terrorist” genoemd, een Sinti-jongen wordt ook altijd extra gefouilleerd op het vliegveld, net als de acteur.

“Ik snap niet dat mensen gedoe hebben met andere kleur, we zijn allemaal mensen, waarom zoveel drama”. “Kleur maakt me niet uit, ook al ben je paars, als ik goed met je om kan gaan, ga ik met je om”.

 

Wilt u meer informatie over Black-Out? U leest het hier.