Skip to main content

Lespakket VrijHeden van de gemeente Rotterdam is vernieuwd. Docenten kunnen nu gebruikmaken van een meer uitgebreid aanbod van o.a. confrontatietheater. De acteurs en ervaringsdeskundigen maken met hun oprechte spel onderwerpen bespreekbaar als sexting, exposen, huiselijk en eergerelateerd geweld, emotionele verwaarlozing en kindermishandeling. De acteurs spelen interactief en gaan het gesprek aan in de klas. Wanneer nodig is er toeleiding naar hulp.

Vanuit me & society bieden wij binnen het lespakket VrijHeden drie projecten aan, namelijk:

Kiezpijn (zowel in Rotterdam als in Den Haag)

“‘Kiezpijn’ is een interactieve theatervoorstelling die dillema’s, keuzevrijheid en weerbaarheid binnen relaties aankaart. Deze vorm van confrontatietheater is de ultieme manier om met de jongeren het gesprek aan te gaan over de taboeonderwerpen. Het (les)programma bestaat uit twee onderdelen, de ‘Kiezpijn voorstelling’ en de nabespreking. Er worden twee waargebeurde verhalen verteld over huwelijksdwang en omgaan met de keuzebeperkingen. Aansluitend worden de leerlingen middels een dialoog betrokken en uitgedaagd over hun vooroordelen en traditionele opvattingen.

Vision of their Future

Bij het theaterstuk ‘Hechting’ staan het bespreekbaar maken van de problematiek omtrent meisjesbesnijdenis of vrouwelijke genitale verminking, het creëren van bewustwording en het bieden van nazorg centraal. De interactieve werkwijze sluit niet alleen goed aan bij de preventie en het bespreekbaar maken van het taboeonderwerp, maar ook bij de leefwereld van de jongeren. Na afloop van iedere voorstelling worden de leerlingen bevraagd en betrokken in een discussie door dialoogbegeleiders. Tijdens de groepsgesprekken na afloop, komen jongeren met hun verhalen en vraag om hulp.

Hechting

In het project Vision of their Future hebben jonge Rotterdamse vrouwen door middel van fotografie ontdekt welke keuzes zij hebben voor de toekomst en of ze deze zelf kunnen en mogen maken. Welke invloeden, zoals thuissituatie, traditie en vrienden, spelen er die hun keuzes kunnen beïnvloeden? Hoe kunnen de meiden zich empoweren om erachter te komen wat zij zelf willen? De fototentoonstelling reist nu langs (V)MBO scholen. De 10 meest spraakmakende foto’s worden meegenomen om de discussie rondom keuzevrijheid en zelfbeschikking bespreekbaar te maken en taboes te doorbreken.

Meer weten?

Op www.rotterdam.nl/vrijheden vindt u meer informatie.