Het wemelt van de ongeschreven regels in het leven. Wetmatigheden die niemand je vertelt, maar waar iedereen een mening over lijkt te hebben. In de rubriek ‘Etiquette’ van RTL Nieuws nemen zij iedere week een situatie of gelegenheid onder de loep: hoe hoort het daar eigenlijk? Deze week was het: De vijf spelregels als vrijwilliger.
We delen graag dit leuke artikel.
De situatie
Jij wil iets goeds doen en zij hebben handjes nodig. 1+1=3, je wordt vrijwilliger. Op de kinderboerderij, op school, bij een evenement. Supertof. Maar gelden er ook regels als het vrijwillig is? En welke dan precies?
De spelregels
1. Je knapt er zo van op
Waarom zou je eigenlijk? Vrijwilligerswerk doen dus? Nou, je knapt er zo van op. Helpen maakt happy. Je helpt iemand als maatje, of je regelt een wensvervulling voor een ernstig ziek kindje bij Make-A-Wish, of plastic prikken tijdens de Cleanup Day. Het voelt goed om de handen uit de mouwen te steken en iets voor een ander te doen. Het zorgt ervoor dat je een kleine geluksboost krijgt. Het geeft je het gevoel dat je nodig bent en dat je iets bijdraagt.
2. Vrijwillig is niet vrijblijvend
Dat jij je diensten levert uit de goedheid van je hartje is prachtig. Subliem. Mooi. Nobel. Alles. Maar realiseer je wel dat je afspraak niet vrijblijvend is. Als jij belooft om op woensdag te komen schoffelen in de schooltuin, en je hebt die dag toch meer zin om te tennissen met Thea, dan zul je gewoon een vervanger moeten regelen. Vrijwillig is iets anders dan vrijblijvend. Want ook al kan niemand iets eisen, het is wel zo sociaal om je afspraken na te komen.
3. Initiatief is alles
Als het goed is, kies je voor een cluppie dat je na aan het hart ligt. En je kunt het zo leuk maken als je zelf wil, weet Harma van Rotterdam Pride. “Zolang je maar initiatief toont. Doe waar je zin in hebt en doe het met elkaar. Er is zoveel te doen. Bij Rotterdam hebben we dit weekend hulp van tientallen vrijwilligers en dat is maar goed ook. Die goodiebags pakken echt zichzelf niet in.”
4. Word geen spammer
Een gemene deler onder veel vrijwilligers is dat ze zich inzetten met hun hele ziel en zaligheid. Dat je je zo heerlijk belangeloos inzet voor een doel waarin je gelooft is goud. Echt. En enthousiasme is ook enig, wanneer je het een beetje beteugelt. Met spammen in de appgroep, of zieltjes winnen op een feestje maak je namelijk geen vrienden. Dus ga vooral zo door, maar kijk ook even wanneer je een beetje moet dimmen. Kan best.
5. Weet wat de baas vindt
Er zijn dus organisaties die hun werknemers tijd geven om vrijwilligerswerk te doen. Mooi initiatief. Uit onderzoek van Lonneke Roza, die promoveerde aan de Rotterdam School of Management op het onderwerp bedrijfsfilantropie, blijkt dat zo’n 10 procent van de medewerkers die zich inzetten voor anderen via het werk, geen vrijwilligerswerk doen in hun eigen tijd.
“Zouden alle bedrijven dus de mogelijkheid aanbieden tot vrijwilligerswerk, dan biedt dat een enorm potentieel.” Ook als je nu een uitkering krijgt en je graag nuttig wil maken, kun je vrijwilligerswerk doen. Zelfs tegen een klein zakcentje, want van de Belastingdienst mag je 180 euro per maand of 1800 per jaar bij elkaar scharrelen met je diensten.
Bron: RTL Nieuws