Skip to main content

2021 was weer een veel bewogen en interessant jaar. Ondanks wat tegenslagen door de corona maatregelen, zijn we trots op wat we als organisatie allemaal gedaan en bereikt hebben. We blikken graag samen terug op dit succesvolle jaar! 

Taallessen

In december vonden de laatste taallessen van 2021 plaats. Wij kijken met veel tevredenheid terug op dit afgelopen taaltraject. Wij zijn tevens blij dat alles volgens planning is verlopen, gezien corona nogal eens ons planning heeft verstoord in de afgelopen twee jaar.

De docenten hebben hierop een grote invloed gehad; zij hebben de deelnemers altijd gemotiveerd, geïnspireerd en iedereen respectvol behandeld. Dat lesgeven hun passie is, is ook overgedragen en doorgegeven aan de deelnemers.

Uiteraard hebben ook onze taalvrijwilligers een groot aandeel gehad in de geboekte resultaten van de deelnemers. Wij zijn altijd weer verrast door de creativiteit van de taalvrijwilligers bij het bedenken van een ‘les’.

Wij kijken met veel enthousiasme uit naar de nieuwe taaltrajecten in 2022!

 

Samen vooruit op Zuid

De afgelopen maanden zijn wij druk bezig geweest met het opzetten van ons verbindingsplatform in Pendrecht. Het verbindingsplatform Samen Vooruit op Zuid wil wijkbewoners in Pendrecht het gevoel van saamhorigheid en veiligheid (terug)geven. Zij staan er níet alleen voor. Ze kunnen terugvallen op elkaar en op de organisaties en aanbieders in de wijk. Het platform is er in het bijzonder voor ouders die leven en kinderen opvoeden in armoede.

Binnen het platform koppelen we peer-to-peer coaches aan gezinnen. Gezinnen die wat extra hulp kunnen gebruiken met hun financiën en/of budgetvaardigheden willen leren. Gezinnen die graag een maatje willen hebben die hen kan ondersteunen bij het vinden van de juiste weg naar (hulp)organisaties.

Kent u een gezin uit Pendrecht dat een maatje kan gebruiken? Laat het ons weten?

 

Connect

Dit jaar hebben we met onze zelforganisaties van Connect verder gewerkt aan het netwerk en aan het verstevigen van hun rol als sleutelpersoon in hun gemeenschap.

Een belangrijk thema dit jaar was goede voorlichting over corona en vaccinatie. Bij deze voorlichtingen speelde het sleutelpersonen een belangrijke rol om goede en behapbare informatie naar hun gemeenschap te communiceren. Deze gemeenschap is door onder andere taalachterstanden en culturele verschillen minder op de hoogte van de maatregelen en ontwikkelingen en zitten met veel vragen.

Wanneer het mogelijk was binnen de maatregelen hebben de organisaties themabijeenkomsten georganiseerd over uiteenlopende onderwerpen. Bij lekker weer vonden deze plaats in het park, gepaard met een heerlijke picknick.

   

Black out – walk & talk

In de zomer zijn we met een nieuw project gestart: Black Out. Met dit project willen we het slavernij- en koloniale verleden bespreekbaar maken en daarbij de link leggen naar racisme en discriminatie. We doen dit door middel van 2 activiteiten: Walk & Talk (wandelingen) en theatervoorstellingen.

De eerste Walk & Talk vond plaats op 29 oktober. Tijdens de Walk & Talk lopen deelnemers in koppels 5 verschillende routes, die allemaal eindigen bij ons kantoor. De routes komen langs verschillende plekken die verwijzen naar het slavernij- en koloniale verleden, waar de deelnemers meer leren over deze plekken door het maken van opdrachten. Aansluitend is er met alle deelnemers een nagesprek, waarin de link wordt gelegd naar het heden en de vraag ‘wat betekent het vandaag de dag voor jou om Rotterdammer te zijn?’ centraal staat.

In 2022 worden er meer wandelingen ingepland.

“Dit geeft echt een andere lading aan de gebouwen, wauw. Eindelijk iets dat spreekt over het verleden.”

   

Black Out – theater

“Zie je mij, zie je mij echt. Of hou je je vast aan het beeld dat je op eerste gezicht hebt geschetst.”

Sinds half november is Stichting Me & Society een confrontatietheatervoorstelling rijker de voorstelling Black Out, over racisme en discriminatie. Na een korte intense periode van brainstormen, schrijven, repeteren, herschrijven en meer repeteren stond 10 november de eerste try out op de planning bij CVO Accent. Helaas zijn andere voorstellingen uitgesteld vanwege corona, maar in 2022 is er zeker ruimte om dit in te plannen.

Bij CVO Accent zorgde Black Out voor veel herkenning. De zin “ga terug naar je eigen land”, een zin uit het stuk die de acteur meermaals te horen heeft gekregen, is niet onbekend voor een aantal leerlingen.

Hechting

In 2021 hebben we 15 keer Hechting gespeeld in Rotterdam en Den Haag. Het jaar begon al goed met een livestream vanuit het Bibliotheektheater op Zero Tolerance Day. Na voorstellingen bij ROC Mondriaan ISK, MDT op Zuid en Julianamavo, eindigde het jaar ook weer met voorstellingen via een livestream. Ditmaal vanuit theater de Veste, tijdens Orange the World.

En dat was niet het enige aan cameratijd voor de acteurs dit jaar. Er is dit jaar namelijk ook een verfilming gemaakt van Hechting! Op 18 januari 2022 is de lancering hiervan. Daarna kan het thema vrouwelijke genitale verminking dus op nog meer plekken bespreekbaar gemaakt worden.

   

Kiezpijn

In 2021 hebben we 45 keer Kiezpijn gespeeld in Rotterdam en Den Haag, op scholen, voor professionals en voor statushouders. We zijn te gast geweest op scholen waar we elk jaar komen en we hebben nieuwe scholen bezocht. Ook hebben we bijzondere samenwerkingen gehad dit jaar, o.a. met stichting Who Am I?, met wie wij in september in theater Zuidplein stonden voor een zaal vol basisschoolleerlingen.

Nieuw dit jaar was dat we ook zelf voorstellingen hebben georganiseerd in de grote zaal van gebouw De Heuvel. Veel verschillende professionals kwamen hier naartoe om te kijken naar de verhalen over keuze(on-)vrijheid en vervolgens het gesprek met elkaar aan te gaan over je eigen vrijheden. Jongerenwerkers, politieagenten, zorgmedewerkers, medewerkers van het jongerenloket, allen waren enthousiast. In 2022 gaan we hier zeker een vervolg aan geven.

“Ik ben diep onder de indruk van de manier waarop jullie deze thema’s brengen. Geweldig.”

   

 

Wilt u meer lezen over onze projecten? U lees het op deze pagina.