Skip to main content

Het einde van 2022 is in zicht! Dit betekent dat we graag weer samen met u terugblikken op onze projecten van het afgelopen jaar.

Aan bod komen:

  • Taal
  • Connect
  • Black-Out
  • Kiezpijn
  • Hechting

Eén dezer dagen gaat ook onze laatste nieuwsbrief van 2022 verstuurd worden. Interesse? Stuur dan even een berichtje en dan zetten we je op de mailinglijst!

 

Taal

We zijn alweer bijna aangekomen bij de laatste taallessen van dit seizoen/najaar plaats. De tijd vliegt!

Wij kijken weer met heel veel tevredenheid terug op een succesvol traject. Een traject waarin online lessen en uitbreiding van ons digitale leerplatform centraal stonden.

Alle deelnemers hebben enorm hun best gedaan en ondanks dat het voor sommige deelnemers lastig kon zijn om elke les aanwezig te zijn door persoonlijke omstandigheden, waren ze er toch bijna altijd bij. Soms mét baby’s op schoot, kinderen rondrennend, soms vanuit een andere locatie (vanaf het werk of vanuit het buitenland) en soms tijdens ziekte. Ze hebben zich bijna allemaal 100% ingezet en wij zijn daar enorm trots op.

De docenten hebben hierop een grote invloed gehad; zij hebben de deelnemers altijd gemotiveerd, geïnspireerd en iedereen respectvol behandeld. Dat lesgeven hun passie is, is ook overgedragen aan de deelnemers.

Wij kijken met veel enthousiasme uit naar de nieuwe taaltrajecten in 2023!

Connect

2023 was het derde jaar van Connect en de samenwerking met zelforganisaties van vluchtelingen.

Veel van de organisaties zijn actief aan de slag gegaan en hebben veel themabijeenkomsten georganiseerd, over thema’s als armoede, opvoeding, huiselijk geweld, mentale gezondheid/veerkracht en schadelijke traditionele praktijken. Ze waren blij dat dit, na 2 jaar corona, weer mogelijk was. Bij één themabijeenkomst waren zelfs meer dan 90 mensen aanwezigen!

Hiernaast is er aandacht geweest voor de ontwikkeling van de organisaties en de sleutelpersonen. Onderwerpen die belangrijk zijn voor de sleutelpersonen zijn behandeld, zoals online oplichting, zorg regelen met persoonsgebonden budget en normen & waarden in Nederland. Maar ook zijn er sleutelpersonen geholpen met financiële zaken rondom hun organisatie en het bijhouden van een projectboekhouding.

Extra aandacht was er dit jaar voor mentale gezondheid, een thema dat elke keer terugkwam. Er is kennis gedeeld over wat mentale gezondheid is, er was een training van Indigo over ‘gezond ouder worden in Nederland’ en er werden korte challenges gedaan die gingen over ‘het aangeven van je grenzen’ en ‘stop de redder in jezelf’.

Alle kennis en informatie die de afgelopen jaren voorbij is gekomen, willen we vastleggen op een centrale plek, zodat deze beschikbaar blijft voor de sleutelpersonen. We hebben hiervoor het platform van aNewSpring in gebruik genomen, een platform dat wij ook al gebruiken voor onze online taallessen. Momenteel zijn we nog druk bezig met de inrichting hiervan, maar het ziet er al veelbelovend uit.

We kijken uit naar onze plannen voor 2023!

Black Out

Begin van dit jaar konden we eindelijk een aantal voorstellingen spelen van Black Out, de voorstelling die in november 2021 is toegevoegd aan ons aanbod. Black Out is een voorstelling over racisme en discriminatie, met een link naar het slavernijverleden.

Op scholen werd deze voorstelling goed ontvangen, racisme en discriminatie zijn immers onderwerpen die helaas erg leven en waar iedereen wel op één of andere manier mee te maken heeft gehad.

Tijdens de gesprekken op de scholen merkten we ook dat er bij de scholieren en studenten erg weinig kennis is van het slavernij- en koloniale verleden. Dit heeft bij ons het idee gewekt om ons aanbod van Black Out uit te breiden met een introductieles en toolbox, om de onderwerpen nog breder bespreekbaar te maken. Momenteel zijn wij dit aan het ontwikkelen en dit kan in 2023 ingezet worden.

Naast voorstellingen op scholen hebben wij Black Out ook gespeeld voor een aantal teams van wijkagenten. Per keer kwam er een team bij ons op bezoek, om te kijken naar de voorstelling en daarna met ons in gesprek te gaan over racisme en discriminatie, zowel in hun eigen als in hun professionele leven. Dit waren erg interessante gesprekken en we hopen in 2023 deze samenwerking voort te zetten.

Kiezpijn

In 2022 hebben we bijna 70 keer onze voorstelling en dialoog Kiezpijn gespeeld in Rotterdam en Den Haag. Dit deden we bij scholen waar we al vaker te gast zijn geweest, zoals het ROC Mondriaan, Albeda en Zadkine, maar ook bij een aantal nieuwe scholen hebben dit jaar onze voorstelling Kiezpijn mogen meemaken, zoals RVC de Hef en Hogeschool InHolland.

Naast scholen hebben we dit jaar ook Kiezpijn gespeeld voor professionals. Zo waren we in mei onderdeel van de inspiratieweek van Centrum Voor Dienstverlening (CVD) en hebben we met een aantal geïnteresseerden van hen mooie gesprekken gevoerd.

In september hebben we op een zonnige zaterdag in de buitenlucht de vrouwen van Stichting Verdraai de Wereld tot nadenken gezet over het maken van moeilijke keuzes.

En een bijzondere voorstelling was eind november, toen we op aanvraag van het Landelijk Knooppunt Huwelijksdwang en Achterlating en de Soroptimisten Delft in Theater de Veste speelden, in het kader van Orange the World.

Daarnaast hebben we ons team kunnen uitbreiden met een aantal enthousiaste acteurs, waar we heel blij mee zijn!

Hechting

Op donderdag 10 maart 2022 vond de lancering van de film Hechting plaats tijdens een bijzondere middag in het bibliotheektheater in Rotterdam. De film Hechting is een verfilming van onze gelijknamige theatervoorstelling Hechting, over vrouwelijke genitale verminking (VGV). Een erg belangrijk thema, dat we dankzij deze film nog beter en breden bespreekbaar kunnen maken.

De film is na de lancering een aantal keer vertoond, onder andere tijdens het gezondheidsfestival in Delft, georganiseerd door de GGD Haaglanden en de gemeente Delft. In een tent midden in het Poptahofpark hebben een groep (voornamelijk) vrouwen de film kunnen bekijken en daarna zijn we met elkaar in gesprek gegaan over VGV.

Onze sleutelpersoon Rukio heeft allerlei vragen kunnen beantwoorden. Tevens is het idee toen ontstaan om tijdens Orange the World de film te vertonen op Café Positief Gezond, van GGD Haaglanden. Op deze dinsdag in november waren we te gast bij een groep van wel 50 vrouwen en is er na de film een mooie dialoog gevoerd.

Ook de voorstelling Hechting hebben we dit jaar een aantal keer gespeeld, zowel op scholen, zoals het ROC Mondriaan, als tijdens de week ‘Stop geweld tegen vrouwen’, in Gebouw de Heuvel in Rotterdam.

Tenslotte zijn we op 9 december aanwezig geweest bij de expertmeeting ‘Samenwerking met jongeren in de aanpak van schadelijke praktijken’, over VGV, georganiseerd door Stichting Soneca en GGD Haaglanden. Onze projectleider Elsbeth nam plaats in een panel om te praten over de inzet van de voorstelling Hechting in deze aanpak.

Tevens zijn er dit jaar mooie contacten gelegd om volgend jaar nog breder Hechting in te zetten om zo VGV bespreekbaar te maken.

Enkele reacties:
“Ik moet zegen dat ik erg onder de indruk ben en even de tijd nodig heb om dit te laten bezinken”.

Tijdens het stuk over de besnijdenis zelf moest ik huilen. Ik moest huilen, omdat het was alsof ze mijn besnijdenis aan het navertellen was. Bij mij ging het precies zo, alleen was het bij mij in de slaapkamer op bed.”

We sturen jullie een hele warme kerstknuffel en wensen jullie fijne, gezellige feestdagen!

Wij wensen jullie fijne dagen toe met de hoop dat 2022 ons allemaal geluk en gezondheid zal brengen!