Skip to main content

Hoe houd je de motivatie van jezelf en je taalmaatje vast als je iemand 1 op 1 taalbegeleiding geeft? Soms kan het namelijk best lastig zijn om weken- en/of maandenlang gemotiveerd te blijven. We geven taalvrijwilligers hierbij graag tips om het leuk en uitdagend te houden. 

Er zijn, grofweg, twee vormen van motivatie. De eerste betreft extrinsieke motivatie, waarbij cursisten hun motivatie vinden in zaken die buiten henzelf liggen en die hen helpt om zin in het leren van de taal te hebben en te houden. Denk hierbij de middelen die worden ingezet in de klas, de sociale binding met andere cursisten of de band die een cursist met jou als vrijwilliger heeft.

De tweede vorm van motivatie is intrinsieke motivatie. De wil om te leren. Voor jezelf en vanuit jezelf. Omdat je iets wil kunnen of snappen. Omdat je leren leuk vindt, je jezelf graag uitdaagt of meer wil weten en kunnen.

Hoe kan je de motivatie van een cursist cq taalmaatje vergroten?

Bereid je les voor

Om zeker te weten dat datgene wat jij wil vertellen ook echt over komt, is het goed om voor jezelf duidelijk te hebben wat je wel en niet vertelt.

Zorg voor duidelijkheid

Spring niet van de hak op de tak en behandel niet teveel verschillende stof tijdens je lessen. Verdeel de stof liever over verschillende lessen of kies ervoor om bepaalde onderdelen niet te behandelen. Teveel informatie is funest voor de motivatie van cursisten. Zeker voor de motivatie tijdens online lessen.

Pas de lesduur aan de situatie aan

Waar de ene cursist makkelijk 3 á 4 uur kan blokken, kan een andere cursist er na 1 of 2 uur al helemaal klaar mee
zijn. Kijk wat goed werkt qua tijdsduur, zowel voor de cursist als voor jezelf. Dit geldt ook voor online lessen; hiervoor is het advies dit kort en bondig te houden, zo’n 1,5 uur, want bij velen verslapt hierna de concentratie.

Activeer je cursist

Ook (of misschien juist) online! Probeer werkvormen toe te passen die jouw cursist aanzet tot nadenken. Stel bijvoorbeeld een vraag, laat de cursist een minuut of twee nadenken en zijn/haar antwoord opschrijven. Ook kan je vooraf een lijstje sturen met vragen over de stof of zaken waar zij hun mening over kunnen geven tijdens een les. Vraag je cursist dit document gedurende de les aan te vullen. Hiernaast is het altijd leuk om een spelletje te spelen en zo de (voor)kennis te controleren.

Overige tips

• Zorg dat de cursist zich veilig voelt en geef complimenten.
• Zorg dat de cursist snel zelfredzaam is.
• Laat de cursist met gevarieerd, niet te kinderachtig materiaal werken.
• Geef hem/haar tijd om te formuleren (niet corrigeren, maar in goed Nederlands herhalen).
• Schenk positieve aandacht aan de moedertaal (“Hoe heet dat in jouw taal?”).

Als vrijwilliger kan je veel motivatie uit een cursist halen en vice versa. Maak hier op een goede manier gebruik van en maak het zo vooral leuk en leerzaam voor jullie allebei. Vaak werken interactieve lessen het prettigst.

Interesse om taalvrijwilliger te worden?

Wij zijn doorlopend op zoek naar enthousiaste taalvrijwilligers om ons team te versterken. Meer informatie over het worden van taalvrijwilliger vind je op deze pagina.