Skip to main content

Flyers in andere talen, voorlichting bij kerken en moskeeën of mensen ter plekke vaccineren op de markt. Artsen doen er alles aan om de vaccinatiebereidheid in achterstandswijken te verhogen. Nu is er ook een website. “De informatiekloof mag niet leiden tot een gezondheidskloof.”

Vooral in kwetsbare wijken moeten inwoners beter geïnformeerd worden, vinden huisarts Shakib Sana en internist Robin Peeters. Zij lanceerden daarom vorige week de website gezondheidskloof.nl.

“In achterstandswijken is de kans om besmet te worden tweemaal zo hoog”, legt Sana uit. “Bovendien is de kans om aan covid-19 te overlijden er ook tweemaal zo hoog. Terwijl de vaccinatiebereidheid er vele malen lager is.”

Oproep Aboutaleb

De twee hopen zo ‘heldere en toegankelijke informatie over vaccinaties’ te verspreiden, het liefst in allemaal verschillende talen. Een filmpje waarin de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb mensen oproept zich te laten vaccineren is al beschikbaar in het Arabisch, Bulgaars, Engels, Frans, Pools, Portugees, Papiaments, Roemeens en Turks.

Deze kleinschalige aanpak werkt al in het buitenland en slaat nu ook in Nederland aan. “Vanwege het succes worden de acties herhaald”, zegt Peeters. “Er zullen nog veel meer van dit soort initiatieven gaan plaatsvinden.”

Connect

Ook onze sleutelpersonen van Connect merken dat er veel angst heerst in hun gemeenschappen. Zij willen zich inzetten om de angst weg te nemen en juiste, duidelijke informatie over vaccinatie te verspreiden. Zo willen zij ervoor zorgen dat de mensen die zij kennen zich in elk geval laten vaccineren, zodat zij ook weer hun normale leven kunnen oppakken.

Stichting Morwarid was de eerste van onze organisaties die een themabijeenkomst over vaccinatie heeft georganiseerd. Heerlijk, tijdens een picknick in het park. Dit werd zeer gewaardeerd door de deelnemers. Vrouwen die eerst bang waren voor vaccinatie en erg twijfelden, hebben nu toch besloten om te gaan vaccineren.

Migratieachtergrond? Dan minder vaccinatiebereidheid

Uit een gezamenlijk onderzoek van de GGD Amsterdam, Amsterdam UMC en expertisecentrum Pharos blijkt dat de vaccinatiebereidheid onder Nederlanders met een migratieachtergrond ver achterblijft. De groep die aangeeft dat zij zeer waarschijnlijk geen prik gaan halen is met 20 tot 30 procent veel groter dan bij mensen met een Nederlandse achtergrond (8 procent).

Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bleek vorige week dat ruim twee derde van de Nederlanders zich wil laten vaccineren. Hoe hoger het opleidingsniveau, hoe groter de kans dat mensen zich willen laten vaccineren, concludeerde het CBS.

 

Iedereen in ons land die dat wil kan een prik (vaccinatie) krijgen tegen het coronavirus. Als u aan de beurt bent, krijgt u een brief van het RIVM of van uw huisarts.

Op de website van de GGD Rotterdam Rijnmond vindt u meer informatie over het vaccinatieproces in Rotterdam.

 

Bron: RTL Nieuws