Skip to main content

Op 25 november verenigen mensen over de hele wereld zich voor Orange the World, een dag gewijd aan het bewustzijn van geweld tegen vrouwen en het bevorderen van gendergelijkheid. Dit initiatief, dat begon als een campagne van de Verenigde Naties, heeft als doel het benadrukken van de noodzaak om geweld tegen vrouwen en meisjes te beëindigen, en tegelijkertijd aandacht te vestigen op de cruciale rol van vrouwenrechten in onze samenleving.

Het belang van Orange the World

Hoewel vooruitgang is geboekt op het gebied van vrouwenrechten, blijft geweld tegen vrouwen wereldwijd een verontrustend probleem. Van fysiek geweld en seksueel misbruik tot economische en psychologische onderdrukking, vrouwen worden nog steeds geconfronteerd met diverse vormen van geweld en discriminatie. Orange the World fungeert als een platform om deze kwesties aan de kaak te stellen en actie te ondernemen.

Waarom oranje?

De kleur oranje staat voor een nieuwe dageraad. Een nieuwe dag waarop we wakker worden en er geen geweld meer is tegen vrouwen. Met deelname aan Orange the World-day benadrukken we nog eens extra dat geweld tegen vrouwen onacceptabel is. Vrouwen moeten zich in Rotterdam en overal vanzelfsprekend veilig voelen en weten dat er hulp is als zij dat nodig hebben. Daar zijn we nog niet.

De verhalen van vrouwen die als gevolg van geweld lijden en zelfs vermoord worden, zijn helaas nog steeds actueel en urgent. We spreken dan over femicide: moord op vrouwen, omdat ze vrouw zijn. We pakken dit alleen aan als we gezamenlijk een vuist maken en onze krachten bundelen.

Zaterdag 25 november kleurt de stad Rotterdam ook oranje. De Erasmusbrug en andere gebouwen in de stad worden oranje verlicht, zoals het Erasmus MC, KPN gebouw, Euromast en Schouwburgplein. De gemeente Rotterdam vraagt samen met maatschappelijke partners hiermee extra aandacht voor het grote maatschappelijke probleem, geweld tegen vrouwen.

Wat gebeurt er rond en op 25 november 2021?

Op Orange the World-dag en de daarop volgende dagen tot 10 december (de Internationale dag voor de rechten van de mens) organiseren maatschappelijke partners Zonta Rotterdam. Link opent een externe pagina en de Soroptimisten. Link opent een externe pagina, in samenwerking met UN women. Link opent een externe pagina en de gemeente Rotterdam vele activiteiten in Rotterdam. Ook partners aangesloten bij het Platform Stop Geweld Tegen Vrouwen, als Veilig Thuis Rotterdam Rijnmond. Link opent een externe paginaFilomena. Link opent een externe paginaCentrum huiselijk geweld. Link opent een externe paginaIDEM Rotterdam. Link opent een externe pagina, Arosa, politie Rotterdam en Dona Daria. Link opent een externe pagina zetten zich in om geweld tegen vrouwen en meisjes bespreekbaar te maken en tegen te gaan.

Statistieken die spreken

De cijfers zijn verontrustend. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie wordt één op de drie vrouwen wereldwijd geconfronteerd met fysiek of seksueel geweld tijdens hun leven. Dit is geen geïsoleerd probleem, maar een diepgewortelde kwestie die elk land en elke gemeenschap treft, ongeacht cultuur, economische status of geografische ligging.

De feiten en cijfers wereldwijd:

  • 1 op de 3 vrouwen en meisjes ervaart psychisch of seksueel geweld in hun leven, vaak door partners of bekenden uit de directe omgeving.
  • Slechts 52 % van de vrouwen heeft het recht op zelfbeschikking daar waar het gaat om partnerkeuze, (seksuele) relaties, het gebruik van anticonceptie en toegang tot gezondheidszorg.
  • Wereldwijd, zijn ongeveer 750 miljoen vrouwen en meisjes voor hun 18e getrouwd (onder andere door huwelijksdwang).
  • 71 % in mensenhandel is vrouw (en vaak nog jonge meisjes). 3 van de 4 van deze vrouwen en meisjes worden seksueel geëxploiteerd.
  • 1 op de 2 vrouwen zijn (in 2017) door hun partners of familie vermoord. Ter vergelijking: 1 op de 20 mannen zijn gedood onder vergelijkbare omstandigheden.
  • Om de 10 dagen sterft een vrouw aan de gevolgen van huiselijk geweld.

(Bron: Gemeente Rotterdam)

De impact van geweld op vrouwen

Het effect van dit geweld strekt zich uit tot ver voorbij de fysieke pijn. Het ondermijnt de mentale en emotionele gezondheid van vrouwen, belemmert hun kansen op onderwijs en werk, en beperkt hun volledige deelname aan de samenleving. Dit geweld heeft een onuitwisbare impact op individuen, gezinnen en gemeenschappen als geheel.

De rol van vrouwenrechten in de samenleving

Het is van vitaal belang om te erkennen dat vrouwenrechten niet alleen een vrouwenzaak zijn, maar een kwestie die de hele samenleving aangaat. Gendergelijkheid draagt bij aan een rechtvaardigere, welvarendere en vreedzamere wereld voor iedereen. Het versterken van vrouwen en het waarborgen van hun rechten zijn cruciale stappen om geweld uit te bannen en een inclusievere samenleving te creëren.

Actie ondernemen

Hoe kunnen we verandering teweegbrengen? Bewustwording is de eerste stap, maar het moet worden gevolgd door concrete actie. Dit omvat het ondersteunen van organisaties die werken aan vrouwenrechten, het aanspreken van discriminatie en het bieden van een veilige ruimte voor slachtoffers om hun verhaal te delen en steun te vinden.

Als individuen hebben we allemaal een rol te spelen in het bevorderen van gendergelijkheid en het beëindigen van geweld tegen vrouwen. Dit betekent het aanmoedigen van gelijke kansen, het respecteren van diversiteit en het actief tegengaan van alle vormen van discriminatie.

Programma Rotterdam

  • Op woensdag 22 november organiseren Filomena, Centrum Seksueel Geweld en Erasmus MC Sophia in samenwerking met gemeente Rotterdam een masterclass Zorg en Veiligheid verbinden om geweld te voorkomen. Op Save the date – Masterclass Zorg & Veiligheid verbinden om geweld te voorkomen. Link opent een externe pagina vindt u meer informatie.
  • Op vrijdag 24 november hijsen de betrokken wethouders Ronald Buijt en Vincent Karremans de Orange the World-vlag(gen) op het Schouwburgplein. Daar is ook de Orange the World-projectie te zien.
  • Op vrijdag 24 november om 17.00 uur is de opening van tentoonstelling Counterbodies 04 bij De Achtertuin aan de Oostzeedijk 108. De tentoonstelling is voor iedereen toegankelijk. Hij is samengesteld door Vladimir Radujkov en het gaat over het vrouwelijk lichaam. De kunstenaars zijn Rotterdamse vrouwen. De tentoonstelling is tot 26 november te zien. Op NEON Foundation. Link opent een externe pagina vindt u meer informatie over de vorige tentoonstellingen.
  • Op vrijdag 24 november brengen 3 klassen van het Albeda College een bezoek aan De Achtertuin, waar de tentoonstelling Counterbodies 04 te zien is. Daar krijgen zij de voorstelling ‘Nee is ja’ te zien. Een voorstelling van Stichting Confro die gaat over seksueel geweld, grensoverschrijdend gedrag en exposing.
  • Op zaterdag 25 november is de afdelingsbijeenkomst van VVAO-afdeling Rotterdam. Deze bijeenkomst is in samenwerking met de Soroptimisten georganiseerd. Tijdens de bijeenkomst wordt er aandacht besteed aan het programma voor Orange the World vanuit de Soroptimisten. Onder leiding van Karin Oppelland volgt er een gesprek over het thema ‘veilig, overal en altijd’. Curator en kunstenaar Vladimir Radujkov geeft daarna een inkijkje in de kunst die hij voor de tentoonstelling heeft uitgekozen.
    Locatie: De Achtertuin, Oostzeedijk 108
    Tijd: inloop vanaf 14.00 uur, aanvang bijeenkomst 14.30 tot 17.00 uur.
    Om bij de bijeenkomst aanwezig te zijn kunt u zich voor 23 november per e-mail aanmelden bij Ineke Meeuse-Simon. Link opent een externe pagina. Heeft u zich aangemeld en kunt u niet aanwezig zijn? Meld u dan af via hetzelfde e-mailadres.
  • Op zaterdag 25 november speelt LUSU speciaal het toneelstuk VIES in Theater Zuidplein. Waar gaat dit over? #metoo heeft veel stof doen opwaaien. Maar er is nog steeds plenty onbesproken en ongezien. In deze komische, maar ook ontroerende voorstelling volg je Dewi Kasmo die haar stem probeert te vinden binnen dit gevoelige thema. Ze vertelt haar verhaal vanuit het perspectief van een vrouw met een bi-culturele achtergrond. En van een kind dat de woorden niet heeft om te vertellen wat er met haar is gebeurd. Met empowering raps, kwetsbare r&b nummers, herkenbare sketches, een Indonesische mythe, visuals van dagboekfragmenten en een dans van verschillende vrouwen die al dansend hun seksuele vrijheid heroveren. Een must-see voor iedereen. Na afloop van de voorstelling vinden er dialogen plaats waarbij het publiek in gesprek gaat over de thema’s uit de voorstelling, begeleid door professionals van Dona Daria.
    Locatie: Theater Zuidplein
    Tijd: 19.30 uur
    theaterzuidplein.nl. Link opent een externe pagina
  • Op donderdag 30 november organiseert gemeente Rotterdam als onderdeel van het programma rondom Orange the World Rotterdam het kennissymposium Stop geweld tegen vrouwen en stop femicide.
  • Soroptimistclub Rotterdam: weerbaarheidstrainingen voor vrouwen en stop grensoverschrijdend gedrag bij studenten.

Orange the World gaat niet alleen over één dag van erkenning, maar over het oproepen tot blijvende verandering. Laten we ons verenigen in solidariteit, de stemmen van slachtoffers versterken en een wereld creëren waarin vrouwen en meisjes vrij zijn van geweld en volledig kunnen gedijen.

Op deze Orange the World-dag laten we ons niet alleen verbinden door de kleur oranje, maar door een gezamenlijke vastberadenheid om de wereld veiliger en rechtvaardiger te maken voor alle vrouwen.